Sari la conținut


Poză

Echipamentul de pescuit pentru somn

pescuit somn scule echipament balti

  • Te rog autentifică-te pentru a răspunde
3 răspunsuri la acest topic

#1 bebe

bebe
  • LocationBucuresti

Postat 15 mai 2012 - 08:37

Echipamentul folosit pentru pescuitul somnului variaza în functie de dimensiunile capturii-tinta si de metoda aleasa. Practic, posibilitatile sînt nenumarate - se poate pescui cu momeli artificiale sau naturale, în apropierea malului sau spre mijlocul apei, pe fundul apei sau la suprafata. Conditia minima necesara trebuie sa fie robustetea întregului echipament, pescuitul fara o lanseta puternica si o rezerva minima de fir fiind aproape imposibil.

Lanseta va fi solida, pe masura dimensiunilor pestilor pe care ne asteptam sa-i prindem.
Cum somnul nu este, dupa cum vom vedea, "vedeta" pescuitului cu artificiale, lanseta nu trebuie sa aiba neaparat o actiune rapida. Pe de alta parte, pescuind în special în curent puternic si uneori cu aruncari la mare distanta, rigiditatea blancului trebuie sa fie considerabila, pentru a putea lansa greutati corespunzatoare.
De principiu, daca pescuim cu momeli naturale vii usor distructibile la smucituri este bine ca puterea lansetei sa fie concordanta cu greutatea monturii, pentru a avea cît mai putine rateuri la lansare. Pentru pescuitul din barca nu sînt necesare lansete foarte lungi, care pot fi de multe ori o povara,dar daca malul este abrupt, greu accesibil si pescuim în imediata lui apropiere, o lanseta lunga ne scoate din impas. Din contra, daca accesul la apa se face într-o zona îngusta, printre copaci si trebuie sa plasam momeala la departare, o lanseta cît mai scurta ne va fi de mai mare ajutor.
De aceea nu mi se pare corecta stabilirea unui echipament standard pentru o anumita specie de peste. În general, lungimea lansetei poate varia între 2,40 m si 4 m, cu un optim de 2,7-3,6 m, avînd o putere de minim 60-100g, dar cifrele sint departe de a fi absolute. Mult mai important este sa tinem cont de specificul fiecarei partide de pescuit.

Fișier atașat  montura somn.jpg   10,97K   17 descărcări

Obligatorie este pastrarea în cele mai bune conditii a inelelor, tensiunile din fir în timpul drill-ului fiind foarte mari.
Mulineta joaca un rol foarte important. Conteaza prea putin raportul de recuperare, deoarece nu avem nevoie neaparat de o recuperare rapida. Functionarea ireprosabila a frînei si lipsa oricarei urme de eroziune pe galet ne pot salva de multe neplaceri. Cantitatea de fir depozitata pe tambur nu trebuie sa fie mai mica de 80-100 de metri. Daca tinem cont de faptul ca grosimea firului utilizat depaseste 0,35 mm, ba chiar atinge 0,5-0,6 mm în cazul monofilamentelor (sau 0,25-0,3 mm în cazul firelor textile), tamburul si implicit mulineta sînt masive si nu ne va fi usor daca nu putem sa ne asiguram un suport adecvat.
Indiferent de ce tip de fir vom alege, acesta trebuie sa reziste nu atît la greutatea propriu-zisa a capturii, cît mai ales la agatarile frecvente, de cele mai multe ori imposibil de evitat. Pescuind în zone deschise, fara obstacole submerse, putem folosi fire ceva mai subtiri, chiar daca avem perspectiva unor capturi capitale, putînd mai lesne dirija pestele folosind maximal restul echipamentului; în acest caz, trebuie sa eliminam ceva mai frecvent primul metru de fir, rapid uzat prin frecarea cu inelul terminal. Cînd pescuim printre sau lînga radacini, spre care
pestele nostru se va îndrepta invariabil, la cea mai mica suspiciune de uzura a monofilamentului sau de scamosare a firului textil renuntam la întreaga portiune afectata, pentru a nu depana ulterior amintiri despre "cum ar fi putut sa fie…"; se întelege ca nodurile, oricît de solide ar fi ele, ies din discutie.

Referitor la monturi se impun de la bun început cîteva precizari de ordin general. Somnul nu se joaca decît foarte rar cu momeala asa cum o face crapul. De cele mai multe ori o apuca hotarît si o mesteca temeinic, fara suspiciuni si fara sa o scuipe înapoi, oricît de mare ar fi ea. Gura sa impresionanta (de remarcat marimea acesteia chiar la mocutele sub 20 de cm) nu ridica probleme pentru o anumita dimensiune a cîrligelor, care pot depasi deci cu mult dimensiunile considerate de "bun simt" pentru alte specii. În cel mai rau caz acordam o sansa în plus somoteilor, dar nu va bazati numai pe asta pentru a-i proteja. Mai mult, gura este carnoasa si foarte puternica, utilizata frecvent pentru zdrobirea prazii (scoici, melci, raci etc). De aceea nu este absolut necesara utilizarea cîrligelor triple, care pot fi paradoxal cauza multor ratari. Efortul pentru a înfige un cîrlig triplu în gura pestelui este mult mai mare decît în cazul unuia simplu, în plus puterea cu care pestele strînge maxilarele este remarcabila, deci înteparea presupune o anumita forta, deja diminuata de distanta mare la care uneori pescuim.

Fișier atașat  Echipamentul pentru Somn 2.jpg   29K   17 descărcări

Pe de alta parte, dintii somnului sint mici si numerosi, nu pot taia dintr-o data firul monturii, oricum destul de gros, dar îi provoaca foarte rapid uzura, mai ales daca este un monofilament moale, subtire, sau fir textil de slaba calitate. Daca pescuiti cu montura dintr-un astfel de fir într-un loc plin de somotei scamosarea va fi rapida, ruperea firului survenind înainte de a prinde primul peste care merita pastrat. Chiar si în lipsa acestuia, la prima agatare montura va fi pierduta. În concluzie, indiferent de tipul monturii sînt de preferat cîrligele simple, mari, cu tija relativ lunga, legate cu fir textil teflonat, kevlar sau monofilament rigid, dur, protejate eventual cu un varnis subtire. Numai în aceste conditii struna nu este indispensabila.

#2 pane77

pane77
  • LocationBucuresti Rahova

Postat 16 mai 2012 - 05:35

Foarte interesant!

#3 statiu

statiu
  • Locationbucuresti

Postat 16 mai 2012 - 11:59

salut, difera mult unde si cum dai.
nu sunt eu adeptul somnului dar cand am timp de dunare il vizez.
arsenalul meu pt somn sunt 2 lansete 2.70 actiune 300-500 gr mulineta marimea 6000 fir mono 0.45 precizez ca pescuiesc de pe mal.
momeli preferate coropisnita si scoica
captura cea mai mare 5kg :)
am vazut la cativa..care vaneaza somnul pe la giurgiu si dau din barca bete 2.40 actiune 500-700gr si FIR TEXTILE DE 0.80

#4 DINODINO

DINODINO

Postat 16 mai 2012 - 04:12

Sa bagam si un pic de ecologie , ..............in loc de plumb ,eu foloseam un pitroi ,prins cu elastic dintr-o camera de bicicleta , pe care il plantam cu ajutorul unei placi de burete ca polistirenul de dens ,propulsata de o elicie incordata tot de un elastic , de data ceasta dintr-o camera de dacie , elicia o ciopleam dintr-o bucata de brad ,si semana cu cele de avion ,operatiunea puninduse in practica dupa ce se dadea somnul de gol cam in ce cotlon se relacseaza .
Carasul ,ca momeala vie era mai mare ca palma si il bagam pe fir de plasa de cort , o pinza impermeabila tesuta cu fir de 0,8 supertare ,imletit in doua ,de nu-l putea roade la gingie ,iar ancora era fara barbeta ,ascutita-n 3 muchii .
Pe post de lanseta foloseam o varga de singher ,singurul tufis rezistent la arcuiri puternice .
Capturile le eliberam fara exceptie ,............somnul este sanitarul riurilor , pe atunci eram membrul la AGVPS era o onoare sa fi pescar sportiv

Editat de DINODINO, 16 mai 2012 - 04:13 .


Etichetat și cu pescuit, somn, scule, echipament, balti

0 utilizatori citesc acest topic

0 membrii, 0 vizitatori, 0 utilizatori anonimi